Wat is een rookmelder?
Een rookmelder is een elektronisch brandbeveiligingsapparaat dat vroegtijdig rook detecteert en bewoners met een luide sirene waarschuwt, zodat zij kunnen ontsnappen voordat ze door rook vergiftigd kunnen worden (80% van sterfgevallen bij brand worden veroorzaakt door giftige rook).
Hoe werkt mijn rookmelder?
Rookmelders van CAVIUS gebruiken foto-elektrische technologie in wat wij de ‘rookkamer’ noemen. Deze rookkamer bevat een LED die licht uitstraalt op een fotocelontvanger. Wanneer rookdeeltjes de rookkamer binnenkomen, worden deze in de lichtstraal gereflecteerd en zo wordt het melder geactiveerd.
Welke standaard/norm is vereist voor rookmelders?
In Europa moeten huishoudelijke rookmelders CE-gecertificeerd zijn en voldoen aan EN14604:2005/AC:2008. In bepaalde landen kunnen nationale kwaliteitsnormen en certificering bestaan (bijv. VdS in Duitsland, NF292 in Frankrijk..) In de VS is een UL 2017 standaard nodig, in Australie AS3786.
Installeer nooit een melder zonder juiste certificering – het kan uw leven in gevaar brengen.
Waar moet ik mijn rookmelder plaatsen?
Uw rookmelder moet midden in de kamer of in ieder geval 50cm van een obstakel vandaan geplaatst worden (zo ver mogelijk weg van de muur), met een minimaal aantal van één rookmelder per verdieping (idealiter één per kamer). De beste plekken om een melder te installeren zijn in de hal en trappenhuizen, in de buurt van of in elke kamer.
Waar moet ik mijn rookmelder niet plaatsen?
Het wordt sterk aangeraden om uw rookmelder niet in de keuken of badkamer te plaatsen: rook en dampen kunnen voor vals melder zorgen. Vermijd ook garages, wasserijen, open haarden waar brandbare deeltjes het melder kunnen verstoren, en alle locaties in de buurt van luchtstromen.
Op deze plekken is het beter om thermische rookmelders in plaats van rookmelders te installeren.
Hoeveel rookmelders moet ik in mijn huis plaatsen?
Één rookmelder per verdieping is het minimum. Idealiter in elke ruimte waar het installeren van een rookmelder wordt aangeraden.
Hoe moet ik mijn rookmelder installeren?
Installeer uw rookmelder met behulp van de montagebasis en bijgeleverde schroeven en pluggen.
Installeer minimaal één rookmelder per verdieping en voor verbeterde veiligheid in elke ruimte.
How often should I test my alarms?
Wij bevelen u aan om eens per week een visuele check te doen, om te zien of het melder de LED elke 48 seconden laat knipperen en eens per maand een volledige test.
Als u de testknop indrukt, zal het melder de volledige functie van de rookkamer en batterij controleren.
Ik heb geen enkele melding als ik op de testknop druk.
Zorg ervoor dat u de testknop lang genoeg ingedrukt houdt – minimaal 10 seconden. Zorg ervoor dat de batterij niet leeg is en geïnstalleerd is met inachtneming van de polariteit. Het rookmelder kan niet gevoed worden als de batterij los zit of de aansluitingen niet goed raakt. Als uw rookmelder niet op zijn montagebasis is geklikt, kan deze niet van stroom worden voorzien.
Wat moet ik doen als mijn rookmelder piept?
Korte piepjes elke 48 seconden duiden op een bijna lege batterij.
Het kan ook zijn dat er wat stofdeeltjes in de rookkamer zijn beland. Deze kunnen worden verwijderd met de stofzuiger.
Wat moet ik doen als mijn rookmelder valse alarmen geeft?
U kunt ten eerste uw melder uitschakelen door de pauze/hush knop in te drukken. Dit geeft u gedurende de 10 minuten pauze de mogelijkheid om de reden te vinden en de oorzaak van het melder te lokaliseren.
Vocht of stofdeeltjes in de rookkamer kunnen ook valse alarmen veroorzaken. Dit kan worden opgelost door het net te stofzuigen en het rookmelder te drogen.
Het kan zijn dat u het rookmelder moet verplaatsen als het te dicht bij de keuken, badkamer, airconditioning of een andere bron van vochtigheid geïnstalleerd is.
Hoe kan ik mijn melder testen en onderhouden?
Na installatie of elk kwartier kunt u het rookmelder testen door de testknop minimaal 10 seconden ingedrukt te houden. Dit zal het melder activeren.
Om uw rookmelder te onderhouden, dient u regelmatig rond de rookkamer te stofzuigen. Er kan zich stof gaan ophopen, zelfs als het er van buitenaf schoon uitziet. Gebruik geen water of huishoudproducten om uw product mee te reinigen.
Hoe kan de batterij vervangen worden?
Maak het rookmelder los van de montagebasis door deze tegen de klok in te draaien en vervang dan de batterij met inachtneming van de polariteit. Zorg dat deze niet in het batterijcompartiment losraakt.
Na het vervangen dient u het melder terug te monteren aan de montagebasis door met de klok mee te draaien. Test het melder altijd na het vervangen van de batterij. Let op: 10Y-batterijen zijn niet vervangbaar.
Wat zou de efficiëntie van mijn rookmelder kunnen beïnvloeden?
Uw product kan worden aangetast wanneer deze in een hoek, op de muur, of in een vochtig gebied of gebied met extreme temperaturen bevindt.
Wanneer moet ik mijn rookmelder vervangen?
Uw rookmelder heeft een levensduur van 10 jaar. Het einde van de levensduur van uw product staat op het productlabel aan de binnenkant van het batterijcompartiment.
Wat moet ik doen als een melder afgaat?
Waarschuw jonge kinderen en senioren. Verlaat het huis via de vluchtroute. Elke seconde telt, verlies geen tijd met het verzamelen van waardevolle voorwerpen.
Blijf dicht bij de grond als de lucht met rook is gevuld. Adem niet volledig in en bedek uw mond met een natte doek wanneer mogelijk. Wanneer u buiten bent, kunt u de hulpdiensten inschakelen.
Waarom zou ik ervoor kiezen om een duurder melder te kopen, in plaats van de goedkope rookmelders op de markt?
De hogere prijs van sommige rookmelders weerspiegelen vaak de kwaliteit van de gebruikte onderdelen, en deze rookmelders gebruiken vaak minder stroom en hebben een langere levensduur van de batterij.
Een grondigere kwaliteitscontrole kost meer. Alle CAVIUS rookmelders zijn 100% getest op gevoeligheid, geluid, stroomverbruik en vele andere punten. De productie wordt gecontroleerd door AFNOR en CNPP uit Frankrijk, een van de beste testinstituten ter wereld. Alle zendingen worden door ons en een testinstituut van derden gecontroleerd.
Bovendien worden van alle productiebatches ter controle monsters naar CNPP gestuurd – dit alles om u de veiligste rookmelders te kunnen verzekeren.